J22

J22 - Jager

J22

Orionis heeft twee mooie wedstrijdboten, waarvan een de Jager is. De Jager is een J22, wat betekent dat de boot 22 voet, oftewel 6,70 meter, lang is. Het is een sportieve kielboot met spinnaker waar je met 3-4 mensen op kan varen, afhankelijk van het gewicht (er is voor de wedstrijden namelijk een maximum gewicht voor de totale bemanning).

De J22 klasse is erg gezellig, omdat veel studentenzeilverenigingen in Nederland een J22 hebben. Zo sta je elke keer bij de wedstrijden ’s avonds te borrelen met teams van de verenigingen uit Utrecht, Groningen, Delft en Rotterdam, terwijl er overdag tijdens het zeilen hard gestreden wordt om de eerste plek. Tijdens de Sneekweek wordt er een heus studenten J22 tentenkamp gebouwd en wordt er elke avond samen gegeten en gefeest. Erg gezellig dus!

Bovendien kan je van de medestudenten en andere wedstrijdzeilers veel leren. Zo wordt er regelmatig samen getraind op de Braassem, de vaste haven van de boot. Bij deze haven liggen de meeste J22’s die bij de wedstrijden meevaren, omdat er in de winter elke maand een winterwedstrijd is en er trainingen met externe trainers verzorgd worden vanuit de J22 klasse. Zo is er afgelopen seizoen een serie trainingen georganiseerd als voorbereiding op het Wereldkampioenschap J22 in Scheveningen.

De echte grote wedstrijden vinden plaats in de lente en zomer. Er zijn doorgaans zes klassewedstrijden per jaar, ongeveer een per maand. Het WK vindt om het jaar plaats in Europa en de inschrijvingen voor J22’s zijn zonder classificatiewedstrijden, dus het team kan gewoon meedoen! De wedstrijden zijn door het hele land en ook soms in het buitenland (EK en WK bijvoorbeeld).

In de winter wordt er elk jaar hard geklust op de Braassem om de boot weer helemaal in orde te krijgen voor het wedstrijdseizoen wat dan voor de deur staat. Er wordt door het hele team geholpen om reparaties aan de zeilen, de boot en de rest van het materiaal te doen. Dit is altijd erg gezellig en goed voor de teambonding. Verder is het natuurlijk ook belangrijk om veel van het materiaal af te weten waar je mee vaart. De winter is naast het klussen en de winterwedstrijden ook het goede moment om trainingsdoelen te bespreken en te vergaderen over de opleiding e.d.

Elk jaar is er een team dat klaarstaat om een seizoen op de Jager te varen en de eer van Orionis te verdedigen bij de wedstrijden. Het eerste team vaart een seizoen lang alle winterwedstrijden en klassewedstrijden en plant daarnaast ook nog eigen trainingen. Daarnaast is er een trainingspoule waar iedereen met redelijke zeilervaring zich voor aan kan melden. Voor deze groep worden er door het jaar heen een aantal open trainingen verzorgd door de leden van het eerste team en van de teams daarvoor. Uit deze trainingspoule wordt het seizoen erop een nieuw eerste team gevormd wat dan de wedstrijden gaat varen.

J22 varen is een hele uitdaging, omdat de boot veel trimmogelijkheden heeft en heel gevoelig reageert op gebruik van gewicht. De kleinste details of foutjes hebben al effect op hoe de wedstrijd verloopt en uiteindelijk op de resultaten. Dit motiveert om te blijven leren, te blijven vragen en te blijven ontwikkelen.

Een jaar wedstrijdzeilen met de J22 is zeker een aanrader als je al kan zeilen en interesse hebt om (beter) te leren wedstrijdzeilen, te zeilen met een team en een jaar intensief met een boot, het team en de wedstrijden bezig te zijn!