Skûtsjesilen met Orionis

Ons eigen verenigingsskûtsje

Sinds 2014 hebben wij ons eigen verenigingsskûtsje: de Tiid sil’t Leare. Lees hieronder meer over de Tiid en haar wedstrijdteam daarbijbehorend Team Tiid!

Skûtsje de Tiid Sil ‘t Leare

Skûtsjes zijn authentieke Friese platbodems, die tussen 1880 en 1950 werden ingezet als vrachtzeilschepen. In die periode werden er ook al wedstrijden georganiseerd voor deze snelle stalen schepen. Met de opkomst van de gemotoriseerde vrachtvaart, verdwenen veel skûtsjes als woonschepen. Het wedstrijdzeilen met skûtsjes bleef echter altijd bestaan, en met de oprichting van de IFKS in 1981 werden steeds meer skûtsjes in ere hersteld om deel te kunnen nemen aan het door het IFKS georganiseerde open kampioenschap in de zomer.

De Tiid Sil ’t Leare werd in 1905 gebouwd bij de werf Wildschut in Gaastmeer. Na enige tijd van dienst te zijn geweest als zeilend vrachtschip & woonboot, werd het schip in 1990 van de sloop gered om als wedstrijdskûtsje dienst te doen. Het schip is in de winter van 2007/2008 eigenhandig door de vorige eigenaren 85 centimeter ingekort tot 17,10 meter. Hiermee is het skûtsje een zogeheten ‘klein’ skûtsje, waarmee er tijdens de IFKS in de kleine-A wordt gevaren.

Skûtsje de Tiid Sil’ Leare is in december 2014 met behulp van Intercel B.V door de Amsterdamse studentenzeilvereniging aangeschaft. Met een ontzettend gemotiveerd team trainen we voor alle skûtsje wedstrijden en strijden we voor de eerste plek. Binnen Orionis geven wij onze leden de kans om het opleidingstraject voor het skûtsjesilen te leren kennen hiermee de kans krijgen om uiteindelijk maat of schipper te worden.

Wedstrijdzeilen met de Tiid

De wedstrijden op “de Tiid” worden gevaren door een groep fanatieke Orionis-leden die samen het skûtsje-wedstrijdteam vormen. Het belangrijkste evenement waar het team het hele jaar naar toeleeft is het Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (oftewel het IFKS). Een week lang iedere dag bij een ander dorp in Friesland een wedstrijd varen. Andere wedstrijden die gevaren worden zijn skûtsjesilen Langwar, Lemmer Ahoy en Slach om Heech.

Het team van de Tiid Sil ’t Leare bestaat volledig uit actieve leden van A.S.Z.V. Orionis. Het is een dynamische groep bestaande uit studenten. Een studentenvereniging kenmerkt zich door het grote verloop van haar leden en zodoende is het team vaak op zoek naar nieuw talent en verandert de samenstelling regelmatig.

Wil je op de hoogte blijven van Team Tiid? Check dan Facebook.

Opleiding op de Tiid

Leden van Orionis kunnen op de Tiid opgeleid worden tot maat, schipper en wedstrijdschipper. Maat kun je al na 2 of 3 opleidingsweekenden worden, en schipper vaak na 2 à 3 jaar.

Orionis heeft een eigen Schipperscollege, hier zijn de skûtsje schippers in vertegenwoordigd. De opleidingsweekenden worden georganiseerd door de Zoutwatercommissie. Deze skûtsje schippers opleiding is uniek in Nederland, voor en door studenten.

Afmetingen Tiid

Gewicht: 14,517 ton gewicht in wedstrijduitvoering + 73kg ballast
Lengte over stevens: 17,10
Lengte waterlijn: 14,71
Breedte: 3,47
Breedte op de spanten: 3,426 meter
Holte: 1,134 meter
Ledige diepgang: 0,37
Max. zeiloppervlak: 142,4 m²