Zeilen bij Orionis

Zeilen bij Orionis

Bij Orionis kun je op veel verschillende manieren zeilen, van mooi-weer-zeilen tot een fanatieke wedstrijdzeilen en alles er tussenin. Zo kun je leren zeilen, recreatief zeilen en meedoen in een wedstrijdteam.

Lees hieronder meer over de mogelijkheden.

Recreatief zeilen

Recreatief zeilen kan bij Orionis tijdens onder andere ons introductieweekend, het ‘Verenigings Weekend Feest’ en vele andere activiteiten. Tijdens het introductieweekend en het ‘Verenigings Weekend Feest’ varen we overdag in een valk op een van de vele Friese meren, waarna we in de avond natuurlijk feesten. Ook zijn er Scherpdagen, waarin we met enkele kajuitjachten en hun schippers een mooie tocht varen over het IJsselmeer of de Noordzee. Er worden ook vlotenzeilracen georganiseerd, waarbij de verschillende vloten der Orionis het tegen elkaar opnemen in optimisten of valken.

Opleidingen

Orionis heeft drie verschillende opleidingen op drie verschillende schepen. De opleiding tot maat en schipper op ons verenigingsskûtsje de Tiid Sil ‘t Leare. Deze opleiding vindt voornamelijk plaats in Friesland, waar we tijdens een weekend in het voor- en najaar en een week in de zomervakantie lange tochten varen en de fijne kneepjes van het skûtsjesilen leren van onze eigen schippers en maten. Bij de opleiding tot valkschipper kan iedereen terecht om de beginselen van het zeilen te leren. Ook als je al kan zeilen is deze opleiding interessant om je schipperspapiertje te halen. Zodra je deze hebt kan je tijdens activiteiten zelf op pad met een bootje! Als laatste, worden er ook op onze J22 de Jager opstapdagen georganiseerd. Tijdens dit moment leer je een nieuwe boot bevaren en onder andere zeilen met een spinnaker.

Wedstrijdzeilen

Wedstrijdzeilen kan bij Orionis via verschillende wedstrijdteams. Team Tiid zeilt wedstrijden met het skûtsje. In het voorseizoen wordt er getraind en worden wedstrijden gevaren ter voorbereiding van het hoogtepunt van het seizoen: de IFKS. Team Jager zeilt wedstrijden op de J22 van Orionis. In de winter wordt er al begonnen met trainen en trainingswedstrijden gevaren op het Braassemermeer. Tijdens het seizoen worden meerdere wedstrijden gevaren met als hoogtepunt de North Sea Regatta, de Sneekweek en het EK of WK. Het 2k teamzeilteam vaart per jaar 5 wedstrijden van de Nestor Trophy. Hierbij strijden de verschillende studenten zeilverenigingen van Nederland om de grote trofee. Elk evenement wordt gezeild in andere boten en de teamzeil variant van wedstrijdzeilen zorgt voor veel korte intense wedstrijdjes op één dag.