Zeilen

Zeilen bij Orionis!

Recreatief

Recreatief zeilen kan bij Orionis tijdens onze waddenweek, de twee ‘Scherp’ weekenden, ons introductieweekend, de Sloterpleasure en het ‘Verenigings Weekend Feest’. Tijdens de waddenweek varen we een week met een klipperaak op het wad, de naam zegt het al een beetje, en maken we de kroegen op de eilanden onveilig. De Scherp weekenden varen we met enkele kajuitjachten en hun schippers een mooie tocht over het IJsselmeer of de Noordzee. Tijdens het introductieweekend en het verenigings weekend feest varen we overdag in een Valk op een van de Friese meren. De Sloterpleasure op de Sloterplas in Amsterdam biedt de mogelijkheid om te zeilen in een kleine zwaardboot, Valk of op een surfplank en deze dag wordt afgesloten met een barbecue.

Opleidingen

Orionis heeft drie verschillende opleidingen op drie verschillende schepen. De opleiding tot maat en schipper op ons verenigingsskutsje de Tiid Sil ‘t Leare. Deze opleiding vindt voornamelijk plaats in Friesland waar we tijdens een weekend in het voor- en najaar en een week in de zomervakantie lange tochten varen en de fijne kneepjes van het skutsjesilen leren van onze eigen schippers en maten. Bij de opleiding tot valkschipper kan iedereen terecht om de beginselen van het zeilen te leren. Ook als je al kan zeilen is deze opleiding interessant om je schipperspapiertje te halen. Zodra je deze hebt kan je tijdens activiteiten zelf op pad met een bootje!

Wedstrijden

Wedstrijdzeilen kan bij Orionis via verschillende wedstrijdteams. Team ‘Tiid’ zeilt wedstrijden met het skutsje. In het voorseizoen wordt een paar dagen getraind en worden enkele wedstrijden gevaren, dit allemaal te voorbereiding van het hoogtepunt van het seizoen: de IFKS. Team Jager zeilt wedstrijden op de J22 van Orionis. In de winter wordt ter voorbereiding getraind en worden er trainingswedstrijden gevaren bij de thuishaven aan het Braassemermeer. Tijdens het seizoen worden enkele weekenden wedstrijden gevaren met als hoogtepunt de North Sea Regatta en de Sneekweek. Het 2k teamzeilteam vaart per jaar 5 wedstrijden van de Nestor Trophy. Deze wedstrijden worden georganiseerd door verschillende studentenzeilverenigingen van Nederland. Elk evenement wordt gezeild in andere boten en de teamzeil variant van wedstrijdzeilen zorgt voor veel korte intense wedstrijdjes op één dag.